İSTİFA EDEN İŞÇİYE YILLIK İZİN ÜCRETİ ÖDENİR Mİ?
26 Ağustos 2023
İSTİFA EDEN İŞÇİYE YILLIK İZİN ÜCRETİ ÖDENİR Mİ?

İşçinin istifa etmesinin birçok olumsuz sonucu olduğu bilinmektedir. İş Kanunu bazı önemli haklar söz konusu olduğunda, işçinin istifa etmesi halinde bu haklardan yararlanmamasını öngörmüştür. Bu ise, genel bir kanaatin oluşmasına neden olmuştur: İstifa eden işçi hiçbir şey alamaz. Bu ne kadar doğrudur?


YILLIK ÜCRETLİ İZİN

Daha önce de açıkladığım gibi, yıllık izin süreleri işçinin kıdemine göre değişmektedir. 14, 20 ve 26 gün olarak belirlenen bu süreler, en az olup artırılması mümkündür. Yıllık ücretli iznin her sene mutlaka kullandırılması esas olmakla birlikte; buna rağmen izinlerin bir kısmının kullandırılmaması ve işçi işten ayrıldığında bakiye yıllık izni olması halinde, geriye dönük kullanılmayan izinlere ait ücretler işçiye ödenmektedir.

İstifa etmekten kasıt, işçinin haklı bir nedeni yokken işten ayrılmasıdır. Bunun ise iki temel sonucu vardır. İstifa eden işçi ihbar tazminatı ve kıdem tazminatı alamaz. İstifa edildiğinde kıdem tazminatı alamamanın üç istisnası olduğunu daha önce yazmıştım. Ama bu işçi, ihbar tazminatını hiçbir şekilde alamayacaktır. Görüldüğü gibi, istifa eden işçi en önemli iki hakkından birden olmakta ve ihbar tazminatı alamadığı gibi kıdem tazminatı da alamamaktadır.

İSTİFA EDEN İŞÇİNİN BÜTÜN HAKLARI GİDER Mİ?

 

Bu çok yanlış bir inanıştır. Bazı haklar işçinin işten nasıl ayrıldığına bağlı olarak değişirken, bazı haklar mutlaktır. İş akdi nasıl sona ermiş olursa olsun bunların ödenmesi gerekir. İşçinin geriye dönük maaş alacakları, ücret alacakları ve yıllık izin ücreti alacağı bunların başında gelir. İşçi isterse, çok büyük hata olarak kabul edilebilecek bir davranışından dolayı kovulmuş olsun, yine de bu haklarının ödenmesi gerekir. Çünkü bu haklar, iş akdinin sona ermesiyle otomatik olarak ortaya çıkan ve hiçbir şarta bağlanmamış haklardır.

SONUÇ OLARAK;

İstifa eden işçinin, bütün haklarını kaybedeceği inanışı son derece yersizdir. İstifa eden işçi her halde ihbar tazminatını ve çoğu zaman kıdem tazminatını yitirir. Ancak yıllık izin ücreti, işçinin işten nasıl ayrıldığına göre ödenip ödenmeyen bir alacak değildir. Çalıştığı süre zarfında izinlerinin tamamını kullanmayan ve işten ayrıldığında yıllık izin ücreti hak eden işçiye, hesaplanan tutarın derhal ve şartsız olarak ödenmesi gerekir.

yıllık ücretli izin
yıllık ücretli izin davası
yıllık ücretli izin alacağı
yıllık ücretli izin alacağı dava dilekçesi
yıllık ücretli izin alacağı dilekçesi
yıllık ücretli izin alacağı ne zaman doğar
yıllık ücretli izin paraya çevrilebilir mi
kullanılmayan yıllık izin ücreti alınır mı
işten ayrılan kişinin yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır
yıllık izin ücreti zamanaşımı ne zaman başlar
kullanılmayan yıllık izinler ne olur
yıllık izin ücreti nakdi olarak çalışana hangi hallerde ödenebilinir
kullanılmayan yıllık izin ücreti kıdem tazminatına dahil edilir mi
kullanılmayan yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır
yıllık ücretli izin alacağı net mi brüt mü
yıllık izin süreleri hafta sonu dahil mi
Yorum bırakın
TÜM YORUMLAR (0)
Henüz yorum eklenmemiş