MİRAS KALAN TAŞINMAZLARDA TAPU İNTİKAL İŞLEMLERİ
18 Eylül 2023
MİRAS KALAN TAŞINMAZLARDA TAPU İNTİKAL İŞLEMLERİ

 

Tapuda Miras İntikali 

Mirasın veraset ilamında bulunan mirasçılara intikaline miras intikali denir. Miras intikali bedelsiz bir iktisap şeklidir. Miras intikali işlemi için mirasçılardan birinin ilgili Tapu Müdürlüğüne başvuru yapması yeterlidir. Bir mirasçının başvurusuyla birlikte miras, tüm mirasçılara intikal edecektir. 

  • Mirasçıların tapuda miras intikal işlemlerini yapabilmeleri için önce söz konusu taşınmaz üzerinde pay sahibi olduğunu gösteren “mirasçılık belgesi” alması gerekmektedir. Mirasçılık belgesi bir diğer ifadeyle veraset ilamı, noterden veya sulh hukuk mahkemesinden alınabilmektedir. 
  • Veraset ilamı aldıktan sonra tapu işlemleri ilk olarak, taşınmazın bulunduğu il veya ilçede yer alan ilgili belediyeye gidilir. Taşınmazın emlak vergisi borcu olmadığını ve rayiç bedelini gösteren belge talep edilir. Emlak vergi borcu bulunması halinde borcun ödenmesi gerekir. 
  • Ardından veraset ve intikal vergi dairesine gidilir. Veraset ve intikal vergisi ödenir ve ilişiğinin kesildiğine dair belge talep edilir. 
  • Tüm bu aşamalar tamamlandıktan sonra gerekli tüm belgeler ile mirasçılar tapu müdürlüğüne başvurup taşınmazın kendi adlarına tescilini talep edebilirler. 

Sadece bir mirasçının intikal için Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurması yeterlidir. Zira, intikal işlemlerini tüm mirasçılar yapması gerekmez, herhangi bir mirasçı tarafından gerçekleştirilebilir. 

Başvuru tamamlandığında tapu sicil müdürlüğü tarafından intikal işlemleri yapılır ve yeni malik olan mirasçılar adına yeni bir tapu düzenlenir. Miras kalan taşınmaz, tapu harcından muaf tutulur. Tapu müdürlüğünce sadece 2023 yılı için belirlenen 1.298,5 TL döner sermeye ücreti alınır. 

Taşınmaz Malların Miras Yoluyla İntikal Ücreti 

Miras intikali herhangi bir ücrete tabi değildir. Ancak miras kalan intikal konusu taşınmazın vergi borcu vb. borcu bulunuyorsa ödenmesi gerekir. 

Dolayısıyla, miras kalan tapuyu üzerine alma ücreti söz konusu olmamakla birlikte varsa emlak vergisi borcu, veraset ve intikal vergisi ve döner sermeye ücreti ödenmesi gerekmektedir. 

  • 2023 yılı veraset ve intikal vergisi tarifesi 

Matrah 

                            Veraset yoluyla intikallerde vergi oranı 

İlk 1.100.000 TL için                                      %1 

Sonra gelen 2.600.000 TL için                       %3 

Sonra gelen 5.500.000 TL için                       %5 

Sonra gelen 10.900.000 TL için                     %7 

20.100.00 TL’yi aşan kısım için                     %10 

  • 2023 yılı tapu işlemlerinde döner sermeye bedeli 1.298,5 TL 

Tapuda Miras İntikali İçin Gerekli Belgeler 

  1. İntikali istenen taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya mirasçılardan birinin sözlü beyanı. 
  1. İntikal isteminde bulunan mirasçı veya yetkili temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaportları veya avukat kimliği ile T.C. Kimlik Numarası. 
  1. Veraset belgesinin aslı ya da mahkeme veya noter onaylı örneği. 
  1. Tapu senedine yapıştırılması isteniyor ise, talepte bulunan mirasçının ve mirasçıların intikali istenen taşınmaz mal sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş 6x4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı. 
  1. Tebligat için pul. 
  1. Veraset ve İntikal Vergisinin ödendiğine ilişkin belge (vergi dairesince tapuya hitaben yazılan yazı) 
  1. Taşınmaz mesken ise ilgili belediyeden Emlak Vergisinin ödendiğine dair belge 

Tapuda İntikal ve Satış 

Mirasçıların gerekli evraklar ile tapu müdürlüğüne müracaat etmesiyle mirasın tapuda doğrudan mirasçılara intikal etmesi sağlanmaktadır. Tapu müdürlüğü şartların sağlanması halinde mirasçılar adına tapu çıkartır. 

Tek bir kişi mirasçının olması halinde tapu tek mirasçı adına düzenlenir. Bu halde mirasçı ilgili taşınmaza tek başına malik olduğundan taşınmaz üzerinde dilediği gibi tasarruf edebilir. 

Birden fazla mirasçı olması halinde ise mirasçılar ortak tapuya sahip olur. Mirasçılar elbirliği mülkiyeti şeklinde ilgili taşınmaz üzerinde hak sahibi olurlar. Elbirliği mülkiyeti hükümleri gereği hiçbir mirasçı tek başına taşınmaz üzerinde tasarruf edemez. Dolayısıyla, bir mirasçı taşınmazı tek başına herhangi bir kimseye devredemeyecektir. Yani mirasçının tek başına taşınmazı satması mümkün değildir.  

Tapu intikal ve satış aynı anda olur mu? 

Mirasçılar arasında oybirliği olması halinde satış işlemi gerçekleştirilebilecektir. Tapu intikal ve satış aynı anda olmasa da aynı gün olabilir. Önce intikal, sonra satış yapılmalıdır. Yani intikal yapılmadan satış yapılabilir mi sorusunun cevabı olumsuz olacaktır. Çünkü hiç kimse sahip olmadığı şeyi başkasına devredemez. İntikal gerçekleşmediği takdirde mirasçılar ilgili şeye sahip olmayacağından başkasına da devredemeyecektir. 

Uygulama genellikle mirasçılar arasında anlaşma sağlanamadığından dava yoluna başvurulmaktadır. Dava yolu ile miras paylaşımının sağlanmasında ortalama 1,5 yıl sürmektedir. 

 

miras
tapu
intikal
Yorum bırakın
TÜM YORUMLAR (0)
Henüz yorum eklenmemiş